Recept voor kerstkoekjes
In daOffice hebben we een kerstboompje neergezet met zelfgebakken koekjes erin. We hebben tussentijds weer opnieuw koekjes moeten bakken omdat de boom een beetje kaal werd.
Omdat ze zo lekker waren delen we hier het recept: (40 stuks)
- 525 gr bloem
- 3 theelepels bakpoeder
- snufje zout
- 375 gr echte boter
- 260 gr kristalsuiker
- eiwit van 1 ei
- mix van specerijen totaal 10 gr. (kardemom, gember, kaneel en kruidnagel)
Bereidingswijze:
- Trek een schort aan want echte koekenbakkers worden vies.
- Zet een kerstmuziekje op en zing tijdens het bakken.
- Zeef de bloem boven een kom en meng de kristalsuiker en de specerijen erdoor. Vervolgens snijd je de boter in blokjes en doe ze ook in de kom. Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel, tot de boterstukjes heel klein zijn. Splits het ei en voeg het eiwit toe aan het bloemmengsel. Kneed de massa met koele hand snel tot een samenhangend deeg. Vorm een deegbal en leg deze verpakt in plasticfolie, 30 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Bestuif je aanrecht en deegroller een beetje met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 5 mm dik. Steek met een vormpje of bijvoorbeeld een glas (kerst)figuurtjes uit het deeg. Leg de koekjes op op een met bakpapier beklede bakplaat (laat wat ruimte tussen de koekjes). Bak de koekjes in midden van oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar. Neem de bakplaat uit de oven en prik eventueel met dikke breinaald of achterkant van een vork een gaatje in elk koekje.
- Laat de koekjes minstens 30 min. afkoelen. (dit vergt wat discipline) Haal een lint door elk koekje om ze in de kerstboom te hangen.
- Hang ze in de boom, maak er direct een foto van want de kans is groot dat je kerstboom binnen mum van tijd kaal word gegeten.